Jaką śliwkę kupujemy
Śliwka powinna być dobrej jakości. Powinna mieć kształt oraz zabarwienie charakterystyczne dla danej odmiany. Miąższ owoców powinien być całkowicie zdrowy, a skórka wolna od szorstkiego ordzawienia. Towar powinien być wykalibrowany zgodnie z zamówieniem, czysty o świeżym wyglądzie. W każdym opakowaniu śliwka powinna być jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, typu handlowego, jakości i wielkości oraz stopnia dojrzałości. Towar w każdym kartonie powinien być równej wielkości, schłodzony przed załadunkiem do temperatury 1 °C.
Jaka powinna być wielkość śliwki
Najczęściej kupujemy śliwki wykalibrowane w wielkości 35mm. Zawartość każdego opakowania powinna być jednolita i zawierać owoce wyłącznie tego samego pochodzenia, jakości, wielkości oraz o tym samym stopniu dojrzałości.
Czy preferujemy jakieś konkretne odmiany
Tak, najbardziej popularnymi odmianami są: President, ze względu na duży owoc i bardzo dobrą twardość, ale również Stanley, Opal, Lepotica. Kupujemy jednak także inne odmiany, nadające się dla eksportu.
Jak powinna być zapakowana
Sposób pakowania powinien być taki, aby należycie chronił produkt przed uszkodzeniami. Materiały stosowane do wykładania wnętrza powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych. Pakujemy zazwyczaj w 5 kg kartony. Wówczas ładujemy kartony na 26 paletach przemysłowych na samochodzie.
Na jakie palety należy ładować?
Na palecie typu przemysłowa o rozmiarach 100 cm/ 120 cm.
Czy kartony muszą być oznakowane?
Tak , oczywiście. Każdy karton musi być oznakowany. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem lub dowozimy na miejsce załadunku.
Czy do paletyzacji używamy narożników?
Tak, zawsze. Paletyzacja z użyciem narożników i pasków ściągających musi zapewnić stabilność palety w czasie całego transportu oraz podczas rozładunku towaru na magazynie.
Jakie najczęściej zdarzają się problemy ze śliwką i co się wtedy dzieje
Oprócz oczywistych niedopuszczeń, takich jak uszkodzenia mechaniczne, mrozowe, zagnicia,choroby grzybowe lub ślady po szkodnikach, które w żadnym wypadku nie powinny być obecne na owocach, śliwka powinna być zdrowa, nie dopuszcza się śliwki z objawami gnicia lub innego zepsucia. Zdarza się, że owoce śliwki są nierówno wykształcone, co jest również problemem w ocenie naszych klientów. Podczas kontroli jakości partii śliwki szczególną uwagę należy zwrócić na jej twardość, kalibrację oraz na zewnętrzny stan skórki. Im więcej kartonów z partii zostanie sprawdzonych, tym większe prawdopodobieństwo, że ten problem nie występuje. Jeśli jednak zauważycie w przygotowanej do załadunku partii śliwki którąkolwiek z w/w niedopuszczeń, lepiej jej wcale nie ładować towaru. Najczęstszym jednak problemem jest twardość owocu, dlatego należy bardzo tego pilnować.
Czy potrzebujemy certyfikatów
Zasadniczo nie, chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.
W jakim okresie kupujemy śliwkę
W zależności od sezonu, zwykle od września do końca sezonu, zazwyczaj do końca października.