email: artur@silvicola.pl


Marchew

Jaką marchew kupujemy


Kupujemy marchew mytą i polerowaną, o średnicy 2,5-4,5 cm, choć przeważnie preferujemy grubszą o średnicy 2,7 – 4,5 cm. Marchew powinna być zdrowa, jędrna, czysta, prawidłowo ogłowiona, o typowym kształcie (gładka i prosta). Nie może mieć uszkodzeń i nie może być połamana. Towar powinien być schłodzony przed załadunkiem do temperatury 2-4 °C.

Jak powinna być zapakowana

Marchew powinna być zapakowana w worek raszlowy 10 kg., ułożona w warstwach na paletach (euro lub owocowych) po 100 szt., tzn. po tonie. Paleta obciągnięta powinna być strech folią lub siatką. Jednorazowo na samochodzie chłodniczym ładujemy 20 palet, czasami 21 palet .

Czy worki muszą być oznakowane

Tak , oczywiście. Każdy worek musi być oznakowany. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem lub wysyłamy na miejsce załadunku.

Czy preferujemy jakieś konkretne odmiany

Kupujemy odmiany eksportowe typu Nerac, Laguna i podobne.

Czy do paletyzacji używamy narożników

Tak, zawsze. Paletyzacja z użyciem narożników i pasków ściągających musi zapewnić stabilność palety w czasie całego transportu oraz podczas rozładunku towaru na magazynie.

Na jakie palety należy ładować

Na palety typu przemysłowa o rozmiarach 100 cm/ 120 cm lub EURO 100cm/80 cm.

Jakimi ilościami trzeba dysponować, aby zostać naszym dostawcą

Przeważnie jednorazowo kupujemy ilości całosamochodowe po 20 ton. Dostawca musi dysponować możliwością przygotowywania wielokrotności takich partii.

Na co zwracać uwagę przy przygotowaniu dla nas marchwi

Oprócz oczywistych niedopuszczeń, takich jak uszkodzenia mechaniczne, pomrozowe, zagnicia, choroby grzybowe lub ślady po szkodnikach, które w żadnym wypadku nie powinny być obecne w marchwi, należy zwrócić uwagę na to, by nie było marchwi wyciętej, rozgałęzionej, krzywej.

Marchew nie może być również zwiędnięta i wyschnięta. Oczywiście marchew nie może być także: przerośnięta, z pozostałościami chemicznymi środków ochrony roślin, musi być bez nadmiernej wilgotności zewnętrznej i bez obce­go zapachu i smaku.


Jakie najczęściej zdarzają się problemy z marchwią i co się wtedy dzieje

Jeśli jednak zauważycie w przygotowanej do załadunku partii którąkolwiek z w/w niedopuszczeń, lepiej jej wcale nie ładować, gdyż grozi to reklamacją.


Czy potrzebujemy certyfikatów GLOBALGAP itp.

Zasadniczo nie, chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.

W jakim okresie kupujemy marchew

W ciągu całego sezonu w zależności od zapotrzebowania.

Nasze dane kontaktowe do handlowców znajdują się tutaj

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl