email: artur@silvicola.pl


Seler korzeniowy

Czy kupujemy seler korzeniowy na eksport?
 
Kupujemy, ale zwykle na doładunek do innych warzyw.

Jaki kaliber nas interesuje i jakie powinno być opakowanie?
 
Jeśli chodzi o rozmiar, to interesuje nas seler w rozmiarze 9-11 cm  o regularnym kształcie, bez pustych komór. Przede wszystkim, jak inne warzywa korzeniowe, musi być dobrze umyty i wysuszony. Opakowanie standardowe, a więc worki raszlowe po 5 lub 10 kg. 
 
Na jakich paletach 
 
Nie jest to istotne – jest to sprawa do uzgodnienia.  Seler najczęściej doładowujemy do innych warzyw, dlatego paletyzacja zależy od tego, co ładujemy na samochód i w jakim opakowaniu jest inny towar.  
 
Czy worki i muszą być oznakowane

Tak , oczywiście. Każdy worek musi być oznakowany odpowiednią etykietą. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem. Brak etykiet jest zagrożony dużymi karami.
 
Interesuje nas towar w I klasie
 
Tak, tylko klasa I nas interesuje. Seler powinien  być świeży, zdrowy, w ściśle określonym rozmiarze. Powinien być starannie wymyty i dobrze wysuszony. Najczęściej prosimy dostawców, aby towar był należycie schłodzony przed załadunkiem. Optymalna temperatura przewozu to  + 2/ + 4 *C.
 

Jakie ilości nalezy nam proponować, by być naszym dostawcą
 
Wszystko zależy od zamówienia klienta. Nasi klienci zamawiają najczęściej seler razem z innymi warzywami, np. porem – w tzw „miksach” warzywnych. Najbardziej cenimy sobie dostawców, którzy jednocześnie będą mogli zaproponować nam w/w asortyment, tak aby samochód mógł być załadowany w jednym miejscu, bez narażania towaru na nagłe skoki temperatury.  
 
Jakie najczęściej zdarzają się problemy i co się wtedy dzieje?
 
Najczęstszym problemem jest złe przygotowanie –  w przypadku selera najczęściej złe wysuszenie powoduje powstawanie plam gnilnych i w rezultacie całkowite zepsucie. Zwracamy również uwagę naszych dostawców na właściwe mycie, tak aby po umyciu nie pozostawały ślady gleby, co jest wręcz niedopuszczalne i może spowodować zawrócenie samochodu z granicy przez rosyjskie służby fitosanitarne.
 
Czy potrzebujemy certyfikatów GLOBALGAP itp.?
 
Zasadniczo nie, chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.

 

Nasze dane kontaktowe do handlowców znajdują się tutaj


 

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl