Czy kupujemy seler korzeniowy na eksport?
Kupujemy, ale zwykle na doładunek do innych warzyw.
Jaki kaliber nas interesuje i jakie powinno być opakowanie?
Jeśli chodzi o rozmiar, to interesuje nas seler w rozmiarze 9-11 cm o regularnym kształcie, bez pustych komór. Przede wszystkim, jak inne warzywa korzeniowe, musi być dobrze umyty i wysuszony. Opakowanie standardowe, a więc worki raszlowe po 5 lub 10 kg.
Na jakich paletach
Nie jest to istotne – jest to sprawa do uzgodnienia. Seler najczęściej doładowujemy do innych warzyw, dlatego paletyzacja zależy od tego, co ładujemy na samochód i w jakim opakowaniu jest inny towar.
Czy worki i muszą być oznakowane
Tak , oczywiście. Każdy worek musi być oznakowany odpowiednią etykietą. Wzór etykiety wysyłamy mailem przed załadunkiem. Brak etykiet jest zagrożony dużymi karami.
Interesuje nas towar w I klasie
Tak, tylko klasa I nas interesuje. Seler powinien być świeży, zdrowy, w ściśle określonym rozmiarze. Powinien być starannie wymyty i dobrze wysuszony. Najczęściej prosimy dostawców, aby towar był należycie schłodzony przed załadunkiem. Optymalna temperatura przewozu to + 2/ + 4 *C.
Jakie ilości nalezy nam proponować, by być naszym dostawcą
Wszystko zależy od zamówienia klienta. Nasi klienci zamawiają najczęściej seler razem z innymi warzywami, np. porem – w tzw „miksach” warzywnych. Najbardziej cenimy sobie dostawców, którzy jednocześnie będą mogli zaproponować nam w/w asortyment, tak aby samochód mógł być załadowany w jednym miejscu, bez narażania towaru na nagłe skoki temperatury.
Jakie najczęściej zdarzają się problemy i co się wtedy dzieje?
Najczęstszym problemem jest złe przygotowanie – w przypadku selera najczęściej złe wysuszenie powoduje powstawanie plam gnilnych i w rezultacie całkowite zepsucie. Zwracamy również uwagę naszych dostawców na właściwe mycie, tak aby po umyciu nie pozostawały ślady gleby, co jest wręcz niedopuszczalne i może spowodować zawrócenie samochodu z granicy przez rosyjskie służby fitosanitarne.
Czy potrzebujemy certyfikatów GLOBALGAP itp.?
Zasadniczo nie, chociaż w szczególnych przypadkach bywają konieczne.
Nasze dane kontaktowe do handlowców znajdują się tutaj