Na każdym opakowaniu muszą znaleźć się następujące informacje, zgrupowane po tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz. Nie jest konieczne zamieszczanie oznaczeń przewidzianych w pierwszym akapicie na opakowaniach, jeśli zawierają one opakowania do sprzedaży widoczne z zewnątrz i zawierające te oznaczenia. Opakowania te nie powinny zawierać jakiegokolwiek oznaczenia, które mogłoby wprowadzić w błąd. Jeśli opakowania są prezentowane na palecie, oznaczenia te muszą znajdować się na karcie umieszczonej w widoczny sposób co najmniej na dwóch stronach palety. Przy arbuzach przewożonych luzem (bezpośredni załadunek na pojazd transportowy) dane te muszą widnieć na dokumencie towarzyszącym towarom, umieszczonym w widocznej pozycji wewnątrz pojazdu transportowego. Przy tego rodzaju prezentacji nie jest obowiązkowe wskazywanie wielkości.
A. Cechy identyfikacyjne
Nazwa i adres pakującego i/lub wysyłającego.
To oznaczenie może zostać zastąpione:
— dla wszystkich opakowań, za wyjątkiem opakowań wstępnych, kodem przedstawiającym pakującego i/lub wysyłającego,
wydanym lub uznanym przez służby urzędowe, poprzedzonym oznaczeniem „pakujący i/lub wysyłający”
lub odpowiednim skrótem,
— wyłącznie dla opakowań wstępnych, nazwą i adresem sprzedającego z siedzibą we Wspólnocie, poprzedzoną
oznaczeniem „zapakowane dla” lub równoważnym oznaczeniem. W tym przypadku etykieta musi również
zawierać kod odpowiadający pakującemu i/lub wysyłającemu. Sprzedawca dostarcza wszelkie informacje uznane
za niezbędne przez służby kontrolne dotyczące znaczenia tego kodu.
B. Nazwa produktu
„Arbuzy”, jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz.
— Nazwa odmiany (opcjonalnie).
— Kolor pulpy, jeśli nie jest czerwony.
— „Bez pestek” tam, gdzie to właściwe (1).
C. Pochodzenie produktu
- Kraj pochodzenia i nieobowiązkowo rejon uprawy lub nazwa krajowa, regionalna lub lokalna.
D. Charakterystyka jakości handlowej
- Klasa
- Wielkość (jeśli sortowano według wielkości) wyrażona minimalną i maksymalną masą,
- Masa netto lub ilość sztuk.
E. Znak urzędowej kontroli jakości (nieobowiązkowo)