Norma jakości handlowej dla awokado zawarta w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE)
Nr 831/97 z dnia 7 maja 1997 r.
Uwzględniono zmiany do normy wprowadzone rozporządzeniami Komisji (WE) Nr 1167/99, Nr 46/2003, Nr 907/2004 oraz Nr 387/2005
Przedmiotem normy są owoce awokado odmian uprawnych Persea americana Mill., dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Norma nie obejmuje owoców awokado przeznaczonych do przetwórstwa.
Celem normy jest określenie wymagań jakościowych dla owoców awokado po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, owoce awokado powinny być:
- jędrne w momencie wysyłki;
- całe;
- zdrowe; nie dopuszcza się owoców z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je
Wielkość awokado określa się masą owoców zgodnie z następującą skalą wielkości:
Dla owoców awokado nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości
i wielkości.
A. Tolerancje dotyczące jakości
(i) Klasa Ekstra
5% liczbowo lub masowo owoców awokado nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy I, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej
A. Jednolitość W każdym opakowaniu owoce awokado powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany, jakości, barwy[1] oraz wielkości.
W opakowaniu widoczna część awokado powinna być reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości.
Niezależnie od wcześniejszych postanowień tego punktu, produkty objęte tym rozporządzeniem mogą być pakowane razem z innymi owocami i warzywami
w
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz:
A. Cechy identyfikacyjne Nazwa i adres pakującego i/lub wysyłającego.
To oznaczenie może zostać zastąpione:
dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań detalicznych zamkniętych, kodem urzędowo wydanym lub uznanym, przedstawiającym