Dla owoców awokado nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości
i wielkości.
A. Tolerancje dotyczące jakości
(i) Klasa Ekstra
5% liczbowo lub masowo owoców awokado nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy I, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy.
(ii) Klasa I
10 % liczbowo lub masowo owoców awokado nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się
w tolerancjach dla tej klasy.
(iii) Klasa II
10 % liczbowo lub masowo owoców awokado nie spełniających wymagań tej klasy ani wymagań minimalnych, z wyjątkiem owoców z objawami gnicia, silnymi odgnieceniami lub ze śladami innego zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas: 10 % liczbowo lub masowo owoców awokado o wielkości
z przedziału bezpośrednio mniejszego lub większego od wskazanego na opakowaniu.