A. Jednolitość
W każdym opakowaniu owoce awokado powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany, jakości, barwy[1] oraz wielkości.
W opakowaniu widoczna część awokado powinna być reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości.
Niezależnie od wcześniejszych postanowień tego punktu, produkty objęte tym rozporządzeniem mogą być pakowane razem z innymi owocami i warzywami
w opakowaniach detalicznych o masie netto do 3 kg, na warunkach określonych
w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003.
[1] Zmiany barwy w przypadku odmian o ciemnym zabarwieniu nie są uważane za wadę, ale w momencie wysyłki, w opakowaniu owoce powinny mieć jednolitą barwę.
B. Pakowanie
Owoce awokado powinny być pakowane w taki sposób, aby były właściwie chronione przed uszkodzeniami.
Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste
i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniem zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, zwłaszcza papieru lub stempli ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane przy pomocy nietoksycznego tuszu lub kleju.
Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych.