Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla brzoskwiń i nektaryn, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, brzoskwinie i nektaryny powinny być:
- Całe,
- Zdrowe, nie dopuszcza się owoców z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia,
- Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych,
- Praktycznie wolne od szkodników,
- Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
- Bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
- Bez obcych zapachów i/lub smaków.
Brzoskwinie i nektaryny powinny być delikatnie zrywane.
Stopień rozwoju i jakość brzoskwiń i nektaryn powinny być takie, aby mogły:
- Wytrzymać transport i manipulacje,
- Wotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.
B. Podział na klasy jakości
Brzoskwinie i nektaryny dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości:
a) Klasa Ekstra
Brzoskwinie i nektaryny w tej klasie powinny być najwyższej jakości. Powinny mieć kształt, stopień rozwoju i barwę charakterystyczne dla danej odmiany uwzględniając rejon uprawy. Powinny być wolne od wad z wyjątkiem bardzo niewielkich wad powierzchniowych, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd owoców, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu.
b) Klasa I
Brzoskwinie i nektaryny w tej klasie powinny być dobrej jakości. Powinny mieć cechy charakterystyczne dla danej odmiany uwzględniając rejon uprawy. Dopuszcza się jednak niewielkie wady kształtu, rozwoju i barwy.
Miąższ musi być całkowicie zdrowy.
Nie dopuszcza się owoców pękniętych w miejscu przyrośnięcia szypułki.
Dopuszcza się jednak następujące niewielkie wady skórki, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd owoców, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu i nie przekraczają:
- 1 cm długości w przypadku podłużnych wad skórki
- 0,5 cm2 powierzchni całkowitej w przypadku innych wad.
c) Klasa II
Do tej klasy zalicza się brzoskwinie i nektaryny, które nie mogą być zakwalifikowane do wyższych klas, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne.
Miąższ owoców nie może wykazywać poważniejszych wad. Dopuszcza się owoce pęknięte w miejscu przyrośnięcia szypułki, ale tylko w granicach tolerancji jakościowych.
Dopuszcza się następujące wady skórki, pod warunkiem, że owoce zachowają swoje cechy charakterystyczne co do jakości, utrzymania jakości oraz prezentacji i nie przekraczają:
- 2 cm długości w przypadku podłużnych wad skórki
- 1 cm2 powierzchni całkowitej w przypadku innych wad.