Norma handlowa dla owoców cytrusowych zawarta
w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE)
Nr 1799/2001 z dnia 12 września 2001 r.
Uwzględniono zmiany do normy wprowadzone rozporządzeniami
Komisji (WE) Nr 2010/2002, Nr 46/2003, Nr 2173/2003 oraz Nr 907/2004
Przedmiotem normy są wymienione poniżej owoce sklasyfikowane jako owoce cytrusowe, dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Norma nie obejmuje owoców cytrusowych przeznaczonych do przetwórstwa.
-
cytryny odmian uprawnych pochodzących od Citrus limon (L.) Burm. f.,
-
mandarynki (Citrus reticualta Blanco) włączając satsumy (Citrus unshiu Marcow.), klementynki (Citrus clementina Hort. ex Tan.), zwykłe mandarynki (Citrus
Celem normy jest określenie wymagań jakościowych dla owoców cytrusowych, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, owoce cytrusowe powinny być:
- całe,
- wolne od odgnieceń i/lub nadmiernych zabliźnionych skaleczeń,
- zdrowe; nie dopuszcza się owoców
Wielkość określa się największą poprzeczną średnicą owoców.
Dla owoców cytrusowych, które nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości
i wielkości:
A. Tolerancje dotyczące jakości
(i)
Klasa Ekstra 5% liczbowo lub masowo owoców nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych
z wymaganiami dla klasy I, lub wyjątkowo mieszczących się
A. Jednolitość W jednostce opakowania owoce cytrusowe powinny być jednolite pod względem pochodzenia, odmiany lub typu handlowego, jakości, wielkości oraz w znacznej części powinny być jednakowo dojrzałe i w tym samym stopniu rozwoju.
W klasie Ekstra powinny być wyrównane także pod względem wybarwienia.
Widoczna część owoców w jednostce opakowania powinna być reprezentatywna
w stosunku do całej jego zawartości.
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz:
A. Cechy identyfikacyjne Nazwa i adres pakującego i/lub wysyłającego.
To oznaczenie może zostać zastąpione:
dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań detalicznych zamkniętych, kodem urzędowo wydanym lub uznanym,