Dla owoców cytrusowych, które nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości
i wielkości:
A. Tolerancje dotyczące jakości
(i) Klasa Ekstra
5% liczbowo lub masowo owoców nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych
z wymaganiami dla klasy I, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy
(ii) Klasa I
10 % liczbowo lub masowo owoców nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy
(iii) Klasa II
10 % liczbowo lub masowo owoców nie spełniających wymagań klasy II ani wymagań minimalnych, z wyjątkiem owoców zgniłych lub zepsutych co czyni je niezdatnymi do spożycia. W obrębie tej tolerancji dopuszcza się najwyżej 5 % owoców
z lekkimi, powierzchniowymi niezabliźnionymi uszkodzeniami, suchymi skaleczeniami oraz owoców miękkich i podsuszonych.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas i każdego typu prezentacji: dopuszczalne jest 10 % liczbowo lub masowo owoców cytrusowych o wielkości bezpośrednio mniejszej lub większej od deklarowanej (lub deklarowanych w przypadku połączenia trzech przedziałów wielkości) na opakowaniu.
W każdym przypadku tolerancję 10 % stosuje się jedynie do tych owoców, których średnica jest nie mniejsza niż:
Cytryny 43 mm
Mandarynki bez klementynek 43 mm
Klementynki 34 mm
Pomarańcze 50 mm