email: artur@silvicola.pl


V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI

A. Jednolitość
W jednostce opakowania owoce cytrusowe powinny być jednolite pod względem pochodzenia, odmiany lub typu handlowego, jakości, wielkości oraz w znacznej części powinny być jednakowo dojrzałe i w tym samym stopniu rozwoju.
W klasie Ekstra powinny być wyrównane także pod względem wybarwienia.
Widoczna część owoców w jednostce opakowania powinna być reprezentatywna
w stosunku do całej jego zawartości.
Niezależnie od wcześniejszych postanowień tego punktu, produkty objęte tym rozporządzeniem mogą być pakowane razem z innymi owocami i warzywami
w opakowaniach detalicznych o masie netto do 3 kg, na warunkach określonych
w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003.

B. Pakowanie

Owoce cytrusowe powinny być pakowane w taki sposób, aby zapewnić właściwą ich ochronę
Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste
i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniem zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, zwłaszcza papieru ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane nietoksycznym tuszem lub klejem.
Kiedy owoce są pakowane w bibułkę, powinna być ona cienka, sucha, nowa
i bezwonna[1].
Zabrania się używania jakichkolwiek substancji w celu zmiany naturalnych cech owoców cytrusowych, a w szczególności ich smaku1 i zapachu.
Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych. Dopuszcza się jednak taki sposób prezentacji, że zostawiona jest przyrośnięta do owocu krótka, niezdrewniała gałązka z kilkoma zielonymi listkami.
[1] Używanie konserwantów lub innych substancji chemicznych mogących pozostawiać zapach na skórce owoców, jest dozwolone jeśli jest zgodne z regulacjami kraju importującego.

C. Prezentacja
Owoce cytrusowe mogą być przygotowane do sprzedaży w następujący sposób:
(a) układane w regularnych warstwach w opakowaniach.
(b) nie układane w regularnych warstwach w opakowaniu lub luzem. Ten rodzaj pakowania jest dopuszczalny tylko dla klasy I i II
(c) w pojedynczych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży detalicznej o masie mniejszej niż 5 kg, zarówno
- pakowanych według liczby owoców, jak i 
- pakowanych według masy
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl