Celem normy jest określenie wymagań jakościowych dla owoców cytrusowych, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, owoce cytrusowe powinny być:
- całe,
- wolne od odgnieceń i/lub nadmiernych zabliźnionych skaleczeń,
- zdrowe; nie dopuszcza się owoców z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia,
- czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek zanieczyszczeń obcych,
- praktycznie wolne od szkodników,
- praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
- wolne od oznak wewnętrznego wysychania,
- wolne od uszkodzeń spowodowanych niskimi temperaturami lub mrozem,
- wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
- bez obcych zapachów i/lub smaków.
Owoce cytrusowe powinny być delikatnie zrywane, powinny osiągnąć odpowiedni stopień rozwoju oraz dojrzałości odpowiadający cechom charakterystycznym dla odmiany, czasu zbioru oraz rejonu produkcji.
Ich stopień rozwoju i dojrzałości powinien być taki, aby mogły:
- wytrzymać transport i manipulacje, oraz
- dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.
Owoce cytrusowe spełniające wymagania odnośnie dojrzałości mogą być poddane procesowi „odzieleniania”. Proces ten jest jednak dozwolony tylko w tych przypadkach, gdy nie zmienia pozostałych naturalnych cech organoleptycznych owoców.
B. Wymagania odnośnie dojrzałości
Dojrzałość owoców cytrusowych określana jest następującymi parametrami sprecyzowanymi dla każdego gatunku:
1. Minimalna zawartość soku
2. Barwa
Stopień wybarwienia jako wynik normalnego rozwoju powinien być taki, aby w miejscu przeznaczenia owoce cytrusowe osiągnęły barwę właściwą dla odmiany.
(i) Cytryny
- Minimalna zawartość soku:
- cytryny Verdelli i Primofiore: 20 %
- inne cytryny: 25 %
- Barwa: powinna być właściwa dla danej odmiany. Dopuszcza się cytryny
o barwie zielonej (ale nie ciemnozielonej) pod warunkiem, że spełniają wymagania minimalne co do zawartości soku.
-
(ii) Mandarynki
- Minimalna zawartość soku:
- mandarynki bez klementynek: 33 %
- klementynki: 40 %
- Barwa: powinna być właściwa dla danej odmiany na przynajmniej jednej trzeciej powierzchni owocu.
(iii) Pomarańcze
- Barwa powinna być typowa dla danej odmiany. Jednakże dopuszcza się owoce o jasnozielonym zabarwieniu pod warunkiem, że nie przekracza ono jednej piątej powierzchni całego owocu.
- Minimalna zawartość soku:
- pomarańcze o czerwonym miąższu: 30 %
- pomarańcze z grupy Navel: 33 %
- Inne odmiany: 35 %
Jednakże pomarańcze produkowane w rejonach o wysokiej temperaturze i wysokiej wilgotności mogą mieć zielone zabarwienie na powierzchni przekraczającej 1/5 powierzchni całkowitej, pod warunkiem, że spełniają wymagania co do minimalnej zawartości soku:
- odmiany Mosambi, Sathgudi i Pacitan: 33 %
- inne odmiany: 45 %
C. Podział na klasy jakości
Owoce cytrusowe dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości:
(i) Klasa Ekstra
Owoce cytrusowe w tej klasie powinny być najwyższej jakości. Powinny mieć kształt, wygląd zewnętrzny, stopień rozwoju i barwę charakterystyczne dla danej odmiany i/lub typu handlowego.
Nie powinny mieć żadnych wad, z wyjątkiem bardzo niewielkich wad powierzchniowych, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd owoców, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu.
(ii) Klasa I
Owoce cytrusowe w tej klasie powinny być dobrej jakości. Powinny mieć cechy charakterystyczne dla danej odmiany i/lub typu handlowego.
Dopuszcza się jednak następujące niewielkie wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd owoców, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu:
- niewielkie wady kształtu,
- niewielkie wady barwy,
- niewielkie wady skórki powstające podczas kształtowania owocu jak osrebrzenie, ordzawienie itp.,
- niewielkie, zabliźnione uszkodzenia mechaniczne jak uszkodzenia gradowe, otarcia, uszkodzenia w czasie manipulacji itp.
(iii) Klasa II
Do tej klasy zalicza się owoce cytrusowe, które nie mogą być zakwalifikowane do wyższych klas, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne.
Dopuszcza się następujące wady, pod warunkiem, że owoce zachowają swoje cechy charakterystyczne co do jakości, utrzymania jakości i prezentacji:
- wady kształtu,
- wady barwy,
- szorstką skórkę,
- wady skórki powstające podczas kształtowania owocu jak osrebrzenie, ordzawienie itp.,
- niewielkie, zabliźnione uszkodzenia mechaniczne jak uszkodzenia gradowe, otarcia, uszkodzenia w czasie manipulacji itp.,
- powierzchniowe, zabliźnione zmiany skórki,
- niewielkie, częściowe odstawanie skórki pomarańczy (odstawanie skórki jest normalne dla mandarynek).