email: artur@silvicola.pl


II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - JABŁKA I GRUSZKI

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla jabłek i gruszek po ich przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, jabłka i gruszki powinny być:
  • Całe - Oznacza to, że owoce nie mogą mieć żadnych ubytków i uszkodzeń powstałych zarówno podczas wzrostu, zbioru, pakowania jak i innych operacji związanych z przygotowaniem ich do przechowywania lub sprzedaży.
  • Zdrowe; nie dopuszcza się owoców z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia
  • Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych - Owoce powinny być wolne od śladów ziemi, brudu, pozostałości środków ochrony roślin.
  • Praktycznie wolne od szkodników
  • Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki - Owoce muszą być wolne od uszkodzeń spowodowanych przez owady, które powodują ich niezdatność do spożycia. W ramach tolerancji dla klasy II dozwolone jest maksymalnie 2 % owoców zarobaczywionych (patrz punkt IV Postanowienia dotyczące tolerancji), ale tylko takich, w których wada ta jest nieznaczna. Nie dopuszcza się owoców wyraźnie zarobaczywionych.
  • Wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego - Niedopuszczalne są owoce wilgotne. Natomiast dopuszczalne jest lekkie zawilgocenie owoców spowodowane różnicą temperatur po wystawieniu owoców z chłodni.
  • Bez obcych zapachów i/lub smaków - Owoce nie mogą być przechowywane w nieodpowiednich warunkach, w których mogłyby pochłonąć niepożądane zapachy np. od innych produktów składowanych w tym samym miejscu.
Dodatkowo jabłka i gruszki powinny być delikatnie zrywane.
Szczególną uwagę należy przywiązywać do właściwego zrywania owoców, aby zapobiec ich odgnieceniom i innym uszkodzeniom skórki.
Stopień rozwoju jabłek i gruszek powinien być taki, aby mogły:
  • Nadal dojrzewać, osiągając stopień dojrzałości zgodny z cechami charakterystycznymi danej odmiany(*)
    (*) z powodu charakterystycznych cech odmianowych jeśli chodzi o dojrzałość zbiorczą dla odmiany Fuji dopuszcza się gwiaździstą szklistość miąższu pod warunkiem, że występuje w każdym owocu.
  • Wytrzymać transport i manipulacje, oraz 
  • Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.
Owoce powinny być wystarczająco rozwinięte, aby osiągnąć pełny stan dojrzałości typowy dla danej odmiany, ale nie mogą być przejrzałe gdyż to mogłoby ujemnie wpłynąć na ich przydatność do spożycia.
Niedopuszczalne są owoce:
  • Nie w pełni rozwinięte lub niedojrzałe, które więdną w czasie składowania oraz są kwaśne i twarde co dyskwalifikuje je pod względem przydatności do spożycia,
  • Przejrzałe,
  • Owoce, które po wystawieniu z chłodni wykazują wady takie jak wewnętrzne zbrązowienie, oparzelinę przechowalniczą czy wady spowodowane zbyt niską temperaturą.
B. Podział na klasy jakości
Jabłka i gruszki dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości:
a) Klasa Ekstra
Jabłka i gruszki w tej klasie powinny być najwyższej jakości. Powinny mieć kształt, wielkość i barwę(*) charakterystyczne dla danej odmiany, a szypułka powinna być nieuszkodzona.
(*) kryteria barw i ordzawiania jabłek podane są w załącznikach do wymagań broszury Jablka i gruszki.pdf, podobnie jak lista odmian odpowiadających tym kryteriom.
Owoce klasy Ekstra powinny być najwyższej jakości i powinny być bardzo starannie zaprezentowane. Miąższ owoców powinien być całkowicie zdrowy.
Owoce powinny być wolne od wszelkich wad, z wyjątkiem bardzo niewielkich wad powierzchniowych, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd owoców, ich jakość, zachowanie jakości oraz prezentację w opakowaniu.
Gruszki nie powinny mieć komórek kamiennych.
Miąższ takich gruszek posiada tzw. komórki kamienne, które powodują jego ziarnistość. Komórki kamienne dopuszczalne są jedynie wokół gniazda nasiennego.
b) Klasa I
Jabłka i gruszki w tej klasie powinny być dobrej jakości. Powinny mieć kształt, wielkość i barwę charakterystyczne dla danej odmiany(*).
(*) kryteria barw i ordzawiania jabłek podane są w załącznikach do wymagań broszury Jablka i gruszki.pdf, podobnie jak lista odmian odpowiadających tym kryteriom.
Wymagania jakościowe dla owoców klasy I są nieco mniej rygorystyczne niż dla owoców klasy Ekstra, gdyż dopuszcza się występowanie pewnych wad. Mimo to owoce w tej klasie powinny dobrej jakości i powinny być starannie zaprezentowane. Miąższ owoców powinien być całkowicie zdrowy.
Dopuszcza się następujące niewielkie wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd owoców, ich jakość, zachowanie jakości oraz prezentację w opakowaniu:
  • Niewielkie wady kształtu
  • Niewielkie wady rozwoju
  • Niewielkie wady barwy
  • Niewielkie wady skórki, które nie mogą przekraczać:
    • 2 cm długości w przypadku wad o podłużnym kształcie
    • 1 cm2 powierzchni całkowitej w przypadku pozostałych wad, z wyjątkiem śladów parcha (Venturia inaequalis), których łączna powierzchnia nie może przekraczać 0,25 cm2,
    • lekkie odgniecenia, których łączna powierzchnia nie przekracza 1cm2 i nie mają zmienionej barwy.
Dopuszczalne są wady skórki w postaci zabliźnionych uszkodzeń, otarć, odgnieceń, zwiędnięcia, ordzawienia oraz spowodowane działaniem słońca (oparzelina słoneczna), działaniem gradu, działaniem środków ochrony roślin i działaniem szkodników. Wszystkie te wady są dopuszczalne w limitach określonych powyżej.

Ocena owoców:
Podczas oceny pojedynczych owoców należy pamiętać, że mają to być owoce klasy I i występowanie wszystkich dopuszczalnych wad na pojedynczym owocu zdecydowanie obniża jego jakość i nie może być on uznany za owoc klasy I. Podobnie przy ocenie całego opakowania należy pamiętać, że owoce klasy I powinny być dobrej jakości, a wady nie powinny wpływać na wygląd ogólny opakowania. Dlatego też mimo dopuszczalnych wad niedopuszczalne jest, aby w opakowaniu klasy I wszystkie owoce wykazywały np. wady kształtu, porażenie parchem czy odgniecenia. Jabłka mogą nie mieć szypułki pod warunkiem, że miejsce oderwania jest czyste, a skórka nie jest uszkodzona. W przypadku gruszek szypułka może być lekko uszkodzona.
Gruszki nie mogą mieć komórek kamiennych.

c) Klasa II
Do tej klasy zalicza się jabłka i gruszki, które nie mogą być zakwalifikowane do wyższych klas, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne(*).
(*) kryteria barw i ordzawiania jabłek podane są w załącznikach do wymagań broszury Jablka i gruszki.pdf, podobnie jak lista odmian odpowiadających tym kryteriom.
Miąższ owoców nie powinien mieć większych wad.
Dopuszcza się następujące wady pod warunkiem, że owoce zachowują swoje cechy charakterystyczne co do jakości, utrzymania jakości oraz prezentacji:
  • Wady kształtu
  • Wady rozwoju
  • Wady barwy
  • Wady skórki, które nie mogą przekraczać:
    • 4 cm długości w przypadku wad o podłużnym kształcie
    • 2,5 cm2 łącznej powierzchni w przypadku pozostałych wad, wliczając lekko odbarwione odgniecenia, z wyjątkiem śladów parcha (Venturia inaequalis), których łączna powierzchnia nie może przekraczać 1 cm2
Dopuszczalne są wady skórki w postaci zabliźnionych uszkodzeń, otarć, odgnieceń, zwiędnięcia, ordzawienia oraz spowodowane działaniem słońca (oparzelina słoneczna), działaniem gradu, działaniem środków ochrony roślin i działaniem szkodników. Wszystkie te wady są dopuszczalne w limitach określonych powyżej. Ocena owoców:
Podczas oceny pojedynczych owoców należy pamiętać, że owoce klasy II powinny mieć dostateczną jakość handlową i nadawać się do spożycia. Występowanie wszystkich dopuszczalnych wad na pojedynczym owocu jest niedopuszczalne, chyba że owoc taki zostanie dopuszczony w ramach określonych tolerancji. Podobnie przy ocenie całego opakowania należy pamiętać, że owoce klasy II powinny zachować dostateczną jakość handlową, a wady nie powinny wpływać na wygląd ogólny opakowania. Dlatego też mimo dopuszczalnych wad niedopuszczalne jest, aby wszystkie owoce wykazywały np. wady kształtu, porażenie parchem czy odgniecenia.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl