Dla moreli nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości.
A. Tolerancje dotyczące jakości
a) Klasa Ekstra
5% liczbowo lub masowo moreli nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy I, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy.
b) Klasa I
10 % liczbowo lub masowo moreli nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy.
c) Klasa II
10 % liczbowo lub masowo moreli nie spełniających wymagań tej klasy ani wymagań minimalnych, z wyjątkiem owoców z objawami gnicia, odgnieceniami lub ze śladami innego zepsucia, które czyni je niezdatnymi do spożycia.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas: 10 % liczbowo lub masowo moreli nie odpowiadających ustalonej wielkości minimalnej lub wielkości deklarowanej na opakowaniu. Odchylenie to może wynosić nie więcej niż 3 mm powyżej lub poniżej wymaganej wielkości.