email: artur@silvicola.pl


V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - MORELE

A. Jednolitość
W każdym opakowaniu morele powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany, jakości oraz wielkości (jeśli były sortowane według wielkości), a dla klasy Ekstra powinny być jednolite także pod względem barwy. W opakowaniu widoczna część moreli powinna być reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości.
Niezależnie od wcześniejszych postanowień tego punktu, produkty objęte tym rozporządzeniem mogą być pakowane razem z innymi owocami i warzywami
w opakowaniach detalicznych o masie netto do 3 kg, na warunkach określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003.

B. Pakowanie
Morele powinny być pakowane w taki sposób, aby były właściwie chronione przed uszkodzeniami.
Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniem zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, zwłaszcza papieru lub stempli ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane przy pomocy nietoksycznego tuszu lub kleju.
Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych.

C. Prezentacja
Morele mogą być pakowane:
- W małe opakowania,
- Ułożone w jedną lub więcej warstw oddzielonych od siebie,
- Luzem w opakowaniach, z wyjątkiem klasy Ekstra.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl