email: artur@silvicola.pl


II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - MORELE

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla moreli po ich przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, morele powinny być:
- Całe,
- Zdrowe, nie dopuszcza się owoców z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia;
- Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych;
- Praktycznie wolne od szkodników;
- Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki;
- Bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego;
- Bez obcych zapachów i/lub smaków.

Morele powinny być delikatnie zrywane.
Powinny być dostatecznie wykształcone i odpowiednio dojrzałe.

Stopień rozwoju i jakość moreli powinny być takie, aby mogły:
- Wytrzymać transport i manipulacje,
- Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.

B. Podział na klasy jakości

Morele dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości:

a) Klasa Ekstra
Morele w tej klasie powinny być najwyższej jakości. Powinny mieć kształt, stopień rozwoju i barwę charakterystyczne dla danej odmiany uwzględniając rejon uprawy.

Morele powinny być wolne od wad z wyjątkiem bardzo niewielkich wad powierzchniowych, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd owoców, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu.

b) Klasa I
Morele w tej klasie powinny być dobrej jakości. Powinny mieć cechy charakterystyczne dla danej odmiany uwzględniając rejon uprawy. Miąższ musi być całkowicie zdrowy.

Dopuszcza się jednak następujące niewielkie wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd owoców, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu:
- Niewielkie wady kształtu lub rozwoju,
- Niewielkie wady barwy,
- Lekkie otarcia,
- Lekkie oparzeliny,
- Lekkie wady skórki o wielkości nie przekraczającej 1 cm długości w przypadku podłużnych wad skórki oraz 0,5 cm2 powierzchni całkowitej w przypadku innych wad.

c) Klasa II
Do tej klasy zalicza się morele, które nie mogą być zakwalifikowane do wyższych klas, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne.

Dopuszcza się następujące wady skórki, pod warunkiem, że owoce zachowają swoje cechy charakterystyczne co do jakości, trwałości oraz wyglądu i nie przekraczają:
- 2 cm długości w przypadku podłużnego kształtu
- 1 cm2 powierzchni w przypadku innych wad

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl