email: artur@silvicola.pl


III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE WIELKOŚCI - ORZECHY LASKOWE

Wielkość lub odsiew orzechów laskowych są określane maksymalną średnicą poprzeczną. Jest wyrażana albo za pomocą przedziału określonego maksymalną i minimalną wielkością albo minimalną wielkością i słowami „i powyżej” lub maksymalną wielkością i słowami „i poniżej” (odsiew). Sortowanie według wielkości jest obowiązkowe dla orzechów klasy Ekstra i I a dowolne dla klasy II. 333

Ustalono następującą klasyfikację:

Wielkość (a) Odsiew(a)
22 mm i więcej 22 mm i więcej (lub i mniej)
20 do 22 mm 20 mm i więcej (lub i mniej)
18 do 20 mm 18 mm i więcej (lub i mniej)
16 do 18 mm 16 mm i więcej (lub i mniej)
14 do 16 mm 14 mm i więcej (lub i mniej)
12 do 14 mm
(a) Dodatkowo do tej tabeli wielkości, pod warunkiem, że wielkość lub odsiew w mm jest także uwzględniona przy znakowaniu, inne wielkości wliczając większe mogą być zastosowane z możliwością nazw wielkości.

Do klasy Ekstra mogą być zaliczone tylko orzechy o średnicy równej lub większej od 16 mm, a do klasy I tylko orzechy o średnicy równej lub większej od 14 mm.
W przypadku orzechów oferowanych konsumentowi sortowanych według klasyfikacji „odsiew” nie jest dopuszczalne oznakowanie wielkością i słowami „i mniej”.
Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl