A. Tolerancje dotyczące jakości
Dopuszczalne tolerancje (procent wad orzechów obliczony jako liczba lub masa orzechów wadliwych) | |||
Klasa Ekstra | Klasa I | Klasa II | |
a) całkowita tolerancja dla wad skorup (obliczona na podstawie masy orzechów w skorupach) | 3 | 5 | 7 |
b) Całkowita tolerancja dopuszczalna dla wad jąder (obliczona na podstawie masy jąder) spleśniałych, zepsutych, zjełczałych lub uszkodzonych przez szkodniki (obliczona na podstawie masy jąder). | 5 | 8(a) | 12(a) |
3 | 5 | 6 | |
c) Zanieczyszczenia obce | 0,25 | 0,25 | 0,25 |
d) Orzechy puste (obliczone ilościowo) | 4 | 6 | 8 |
a) Przy obliczaniu tego procentu niewielkie zniekształcenia jąder nie są uważane za wadę b) Oleisty wygląd miąższu nie koniecznie musi oznaczać zjełczenie c) Żywe owady lub szkodniki są niedopuszczalne we wszystkich klasach |
B. Zanieczyszczenia mineralne
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w kwasie nie może przekraczać 1g/kg.
C. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas dopuszczalne jest maksymalnie 10 % liczbowo lub masowo orzechów laskowych nie odpowiadających wskazanej wielkości pod warunkiem, że:
- Orzechy odpowiadają wielkości bezpośrednio mniejszej lub większej w przypadku kiedy wielkość jest zaznaczona jako przedział określony przez minimalną i maksymalną średnicę;
- Orzechy odpowiadają wielkości bezpośrednio mniejszej w przypadku gdy wielkość jest zaznaczona poprzez wskazanie średnicy minimalnej oraz słowami „i powyżej” lub „i +” lub „+” (odsiew);
- Orzechy odpowiadają wielkości bezpośrednio większej w przypadku gdy wielkość jest zaznaczona poprzez wskazanie średnicy maksymalnej oraz słowami „i mniej” lub „i -” (odsiew).