A. Tolerancje dotyczące jakości
Przy obliczaniu tolerancji w każdej klasie dwie puste polówki orzechów lub cztery puste ćwiartki są liczone jako jeden pusty orzech.
Dopuszczalne tolerancje (procent liczbowo lub masowo orzechów wadliwych) | ||||
Dopuszczalne wady (a) | Klasa Ekstra | Klasa I | Klasa II | |
a) ałkowita tolerancja dla wad skorup | 7 | 10 | 15 | |
b) całkowita tolerancja dopuszczalna dla części jadalnej (jąder) | 8 | 10 | 15 | |
3 | 6 | 8 | ||
(b) jełczałych, zepsutych lub uszkodzonych przez szkodniki(c)spleśniałych | 3 | 4 | 6 | |
4 | 6 | 8 | ||
(a) Definicje wad wymienione są w załączniku II (b) Dla orzechów świeżych, tolerancje dla wad jąder są następujące: klasa Ekstra: 8 %, klasa I: 12 %, Klasa II: 15 % (c) żywe owady lub szkodniki są niedopuszczalne we wszystkich klasach |
B. Zanieczyszczenia mineralne
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w kwasie nie może przekraczać 1g/kg.
C. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas dopuszczalne jest maksymalnie 10 % liczbowo lub masowo orzechów włoskich nie odpowiadających wskazanej wielkości w obrębie następujących limitów:
- Orzechy odpowiadają wielkości bezpośrednio mniejszej lub większej w przypadku kiedy wielkość jest zaznaczona jako przedział określony przez minimalną i maksymalną średnicę,
- Orzechy odpowiadają wielkości bezpośrednio mniejszej w przypadku gdy wielkość jest zaznaczona poprzez wskazanie średnicy minimalnej oraz słowami „i powyżej” lub „i +” (odsiew).