Dla produktu nie spełniającego wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu tolerancje dotyczące jakości i wielkości.
A. Tolerancje dotyczące jakości
a) Klasa Ekstra
5% masowo winogron nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy I, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy.
b) Klasa I
10 % masowo winogron nie spełniających wymagań klasy I, ale zgodnych
z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy.
c) Klasa II
10 % masowo winogron nie spełniających wymagań klasy II ani wymagań minimalnych, z wyjątkiem owoców z objawami zepsucia lub z innymi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
a) Klasa Ekstra i klasa I
10 % masowo winogron nie odpowiadających wielkości ustalonej dla danej klasy, ale odpowiadających wielkości dla klasy bezpośrednio niższej.
b) Klasa II
10 % masowo winogron nie odpowiadających wielkości ustalonej dla klasy II ale o masie nie mniejszej niż 75 g.
c) Klasa Ekstra, klasa I i II
W opakowaniach detalicznych o masie nie przekraczającej 1 kg dopuszczalna jest jedna kiść o masie mniejszej niż 75 g w celu uzupełnienia masy opakowania, pod warunkiem, że wszystkie pozostałe wymagania dla danej klasy są spełnione.