Standard jakości handlowej dla bakłażanów zawarty wzałączniku do rozporządzenia Komisji (EWG)
Nr 1292/81 z dnia 12 maja 1981 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone rozporządzeniami Komisji (WE) Nr 888/97, Nr 1135/2001 oraz Nr 46/2003
Standard jakości handlowej dla bakłażanów zawarty wzałączniku do rozporządzenia Komisji (EWG)
Nr 1292/81 z dnia 12 maja 1981 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone rozporządzeniami Komisji (WE) Nr 888/97, Nr 1135/2001 oraz Nr 46/2003
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla bakłażanów, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla każdej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, bakłażany powinny być:
- całe,
- o świeżym wyglądzie,
- jędrne,
- zdrowe; nie dopuszcza się bakłażanów z objawami gnicia lub takiego
Wielkość bakłażanów określa się za pomocą:
- największej średnicy przekroju poprzecznego,
- lub masy.
A. Przy sortowaniu według średnicy, minimalna średnica wynosi 40 mm dla bakłażanów owalnych oraz 70 mm dla bakłażanów kulistych.
Różnica pomiędzy najmniejszym i największym bakłażanem w tym samym opakowaniu nie może przekraczać:
- 20 mm w przypadku bakłażanów owalnych.
Dla bakłażanów, które nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości:
A. Tolerancje dotyczące jakości
a) Klasa I
10 % liczbowo lub masowo bakłażanów nie spełniających wymagań tej klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się
w tolerancjach dla klasy II.
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.
A. Cechy identyfikacyjne
Pakujący i/lub wysyłający: nazwa i adres lub urzędowo ustanowiony lub zaakceptowany kod firmowy. Jednakże w przypadku kiedy kod firmowy jest użyty, odnośnik „pakujący i/lub wysyłający” (lub odpowiedni skrót) muszą być