Dla bakłażanów, które nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości:
A. Tolerancje dotyczące jakości
a) Klasa I
10 % liczbowo lub masowo bakłażanów nie spełniających wymagań tej klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się
w tolerancjach dla klasy II.
b) Klasa II
10 % liczbowo lub masowo bakłażanów nie spełniających wymagań tej klasy ani wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się jednak bakłażanów z objawami gnicia, wyraźnymi odgnieceniami lub innym zepsuciem, które czynią je niezdatnymi do spożycia.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
a) Klasa I
10 % liczbowo lub masowo bakłażanów o wielkości bezpośrednio mniejszej lub większej niż deklarowana na opakowaniu.
b) Klasa II
10 % liczbowo lub masowo bakłażanów nie spełniających wymagań co do minimalnej wielkości. Tolerancja ta nie odnosi się do bakłażanów, których średnica jest mniejsza o ponad 5 mm od średnicy minimalnej lub których masa jest mniejsza niż 90 g.