Wielkość bakłażanów określa się za pomocą:
- największej średnicy przekroju poprzecznego,
- lub masy.
A. Przy sortowaniu według średnicy, minimalna średnica wynosi 40 mm dla bakłażanów owalnych oraz 70 mm dla bakłażanów kulistych.
Różnica pomiędzy najmniejszym i największym bakłażanem w tym samym opakowaniu nie może przekraczać:
- 20 mm w przypadku bakłażanów owalnych.
- 25 mm w przypadku bakłażanów kulistych.
B. Przy sortowaniu według masy minimalna masa wynosi 100 g.
Obowiązuje następująca skala wielkości:
- 100 do 300 g z maksymalną różnicą 75 g pomiędzy najmniejszym
i największym bakłażanem w tym samym opakowaniu,
- 300 do 500 g z maksymalną różnicą 100 g pomiędzy najmniejszym
i największym bakłażanem w tym samym opakowaniu,
- powyżej 500 g z maksymalną różnicą 250 g pomiędzy najmniejszym
i największym bakłażanem w tym samym opakowaniu.
Przestrzeganie skali wielkości jest obowiązkowe dla klasy I. Dodatkowo, bakłażany owalne powinny mieć długość 80 mm, nie licząc szypułki.
Wymagania co do wielkości nie dotyczą produktów miniaturowych(1)