Dla cebuli, która nie spełnia wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdej jednostce opakowania następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości:
Z uwagi na to, że podczas ręcznego lub mechanicznego sortowania mogą powstawać błędy, dopuszcza się tolerancje w zakresie jakości i wielkości. Są one wyrażane wagowo i dla obu klas wynoszą 10 %.
W żadnym wypadku podczas sortowania nie jest dopuszczalne celowe umieszczanie produktów niższej jakości tak aby mieściły się one jeszcze w dopuszczalnej tolerancji.
A. Tolerancje dotyczące jakości
a) Klasa I
10 % wagowo cebuli nie spełniającej wymagań tej klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczącej się w tolerancjach dla klasy II.
b) Klasa II
10 % wagowo cebuli nie spełniającej wymagań tej klasy ani wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się jednak cebuli z objawami gnicia lub innego zepsucia, które czynią ją niezdatną do spożycia.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas: 10 % liczbowo lub wagowo cebuli nie mieszczącej się w przedziale deklarowanej wielkości, lecz o średnicy nie większej i nie mniejszej o 20 % od deklarowanej wielkości.
Przykład: W opakowaniu o masie 10 kg, które zawiera cebulę o deklarowanej wielkości z przedziału 50-70 mm, dopuszczalny jest 1 kg cebuli nie mieszczącej się w deklarowanym w przedziale. Jednak cebule te muszą mieścić się w przedziałach wielkości 40-50 mm lub 70 - 84 mm. Opakowanie nie będzie odpowiadało wymaganiom normy jeśli będzie zawierało więcej niż 10 % cebul z tych dwóch przedziałów lub znaczący procent np. więcej niż 1 % cebul będzie miało średnicę poniżej 40 mm lub powyżej 84 mm.