
Standard jakości handlowej dla cukini zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (EWG)
Nr 1292/81 z dnia 12 maja 1981 r.
[1] Cukinie posiadające dobrze wykształcone nasiona znane w Wielkiej Brytanii i Irlandii pod nazwą „marrow” nie są objęte niniejsza normą
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla cukini, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla każdej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, cukinie powinny być:
- całe, z szypułką, która może być lekko uszkodzona,
- o świeżym wyglądzie,
- jędrne,
- zdrowe;
Wielkość cukini określa się za pomocą:
- długości, lub
- masy.
a) Przy sortowaniu według długości, która mierzona jest od nasady szypułki do końca cukini, określono następującą skalę wielkości:
- 7 cm do 14 cm włącznie,
- powyżej 14 cm do 21 cm włącznie,
- powyżej 21 cm do 30 cm.
b) Przy sortowaniu według masy, określono następującą
Dla cukini, które nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się
w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości:
A. Tolerancje dotyczące jakości
a) Klasa I
10 % liczbowo lub masowo cukini nie spełniających wymagań tej klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się
w tolerancjach
A. Jednolitość
W każdym opakowaniu cukinie powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, jakości i wielkości (jeśli sortowanie według wielkości jest obowiązkowe) i w miarę o tym samym stopniu dojrzałości i barwie.
Cukinie miniaturowe powinny mieć możliwie wyrównaną wielkość. Mogą być pakowane razem z produktami miniaturowymi innego rodzaju i pochodzenia.
Widoczna w opakowaniu część
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.
A. Cechy identyfikacyjne
Pakujący i/lub wysyłający: nazwa i adres lub urzędowo ustanowiony lub zaakceptowany kod firmowy. Jednakże w przypadku kiedy kod firmowy jest użyty, odnośnik „pakujący i/lub wysyłający” (lub odpowiedni skrót) muszą być