Standard jakości handlowej dla czosnku zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2288/97 z dnia 18 listopada 1997 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 46/2003
Standard jakości handlowej dla czosnku zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2288/97 z dnia 18 listopada 1997 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 46/2003
Przedmiotem standardu jest czosnek odmian uprawnych Allium sativum L., dostarczany konsumentom w stanie świeżym[1], nie dosuszonym[2] oraz dosuszonym[3]. Standard nie obejmuje czosnku przeznaczonego do przetwórstwa.
[1] Czosnek świeży to czosnek z zielonym szczypiorem i z nie wysuszoną łuską zewnętrzną
[2] Czosnek nie dosuszony to czosnek z nie
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla czosnku, po jego przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, czosnek powinien być:
- Zdrowy; nie dopuszcza się czosnku z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią go niezdatnym do spożycia,
- Praktycznie
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.
Dla czosnku w warkoczach przewożonego luzem (ładowany bezpośrednio do środka transportu), powyższe informacje powinny być podane w dokumentach towarzyszących towarowi, umieszczonych w widocznym miejscu wewnątrz środka transportu.
A. Cechy identyfikacyjne