Dla czosnku, który w zakresie jakości i wielkości nie spełnia wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu lub w partii czosnku luzem następujące tolerancje:
A. Tolerancje dotyczące jakości
a) Klasa Ekstra
5 % masowo czosnku nie spełniającego wymagań klasy Ekstra, lecz zgodnego
z wymaganiami dla klasy I lub, wyjątkowo, mieszczącego się w tolerancjach dla
klasy I.
b) Klasa I
10 % masowo czosnku nie spełniającego wymagań klasy I, lecz zgodnego
z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczącego się w tolerancjach dla klasy II. W ramach tej tolerancji, nie więcej niż 1 % masowo główek może posiadać ząbki
z widocznymi na zewnątrz oznakami wyrośnięcia.
c) Klasa II
10 % masowo czosnku nie spełniającego ani wymagań klasy II ani wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się jednak czosnku z objawami zepsucia lub z innymi zmianami, które czynią go niezdatnym do spożycia.
Dodatkowo dopuszcza się nie więcej niż 5 % masowo główek posiadających ząbki
z widocznymi na zewnątrz oznakami wyrośnięcia.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas: 10 % masowo czosnku nie spełniającego wymagań odnośnie sortowania według wielkości oraz wielkości deklarowanej, ale odpowiadającego wielkości bezpośrednio poniżej i/lub powyżej deklarowanej. W ramach tej tolerancji, nie więcej niż 3 % główek może mieć średnicę mniejszą niż deklarowana, ale nie mniejszą niż 25 mm.