Standard jakości handlowej dla grochu w strąkach zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) Nr 532/2001 z dnia 16 marca 2001 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 46/2003.
Standard jakości handlowej dla grochu w strąkach zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) Nr 532/2001 z dnia 16 marca 2001 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 46/2003.
Przedmiotem standardu jest groch w strąkach odmian uprawnych Pisum sativum L. oraz grochu , dostarczana konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje grochu przeznaczonego do przetwórstwa.
Według sposobu spożycia groch w strąkach dzieli się na dwie następujące grupy:
- Groch w strąkach (groch o ziarnach okrągłych, groch o ziarnach pomarszczonych) przeznaczony do spożycia po wyłuskaniu ze strąków,
-
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla grochu po jego przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje,
a) Strąki grochu powinny być:
- Całe; jednakże dla grochu mangetout i grochu cukrowego dopuszcza się usunięcie końcówek,
- Zdrowe;
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz:
A. Cechy identyfikacyjne
Pakujący i/lub wysyłający: nazwa i adres lub urzędowo ustanowiony lub zaakceptowany kod firmowy. Jednakże w przypadku kiedy kod firmowy jest użyty, odnośnik „pakujący i/lub wysyłający” (lub odpowiedni skrót) muszą być