
W Unii Europejskiej wymagania jakościowe dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200/96, zawarte są standardach jakości handlowej. Standardy te są wprowadzane rozporządzeniami Komisji (WE), a więc aktami prawnymi ogólnego zastosowania obowiązującymi w całości we wszystkich państwach członkowskich.
Niniejsza prezentacja zawiera tekst standardu jakości handlowej dla kalafiorów wprowadzony rozporządzeniem Komisji (WE) nr 963/98 z dnia 7 maja 1998 r. wraz z komentarzem oraz zdjęciami ilustrującymi poszczególne wymagania standardu. W tekście uwzględniono zmiany do normy wprowadzone rozporządzeniami Komisji (WE) Nr 2551/1999, Nr 1135/2001 oraz Nr 46/2003.
TEKST STANDARDU - Kolor CZARNY
TEKST KOMENTARZA -
Kolor NIEBIESKI
Przedmiotem niniejszego standard jakości handlowej są kalafiory odmian uprawnych Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje kalafiorów przeznaczonych do przetwórstwa.
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla kalafiorów, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, kalafiory powinny być:
Oznacza to, że róże kalafiorów nie mogą
Wielkość kalafiorów określana jest maksymalną średnicą poprzeczną. Minimalna średnica powinna wynosić 11 cm. Różnica średnic między najmniejszą i największą różą w tym samym opakowaniu nie może przekraczać 4 cm.
Wymagania co do wielkości nie dotyczą produktów miniaturowych (produkt miniaturowy oznacza odmianę lub uprawę kalafiorów, otrzymane w wyniku odpowiedniej hodowli i/lub specjalnych technik uprawnych, wyłączając
Dla kalafiorów, które w zakresie jakości i wielkości nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje:
Z uwagi na to, że podczas ręcznego lub mechanicznego sortowania mogą powstawać błędy, dopuszcza się tolerancje w zakresie jakości i wielkości. Są one wyrażane liczbowo lub wagowo i wynoszą dla klasy Ekstra 5 %, a dla klas I
A. Jednolitość
W każdym opakowaniu kalafiory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tego samego typu handlowego, jakości i wielkości. Dodatkowo kalafiory klasy Ekstra powinny mieć jednolitą barwę.
Kalafiory miniaturowe powinny mieć możliwie wyrównaną wielkość. Mogą być pakowane razem z produktami miniaturowymi innego typu i pochodzenia.
Widoczna w opakowaniu część kalafiorów powinna być
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.
Każde opakowanie powinno zawierać wymagane oznakowanie, zgrupowane na tej samej stronie, wykonane czytelnymi i trwałymi literami, widocznymi z zewnątrz. Znakowanie może być bezpośrednio wydrukowane na opakowaniu lub może być wydrukowane na trwale przytwierdzonej