Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla kalafiorów, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, kalafiory powinny być:
- Całe
Oznacza to, że róże kalafiorów nie mogą mieć żadnych ubytków powstałych zarówno podczas wzrostu, zbioru, pakowania jak i innych operacji związanych z przygotowaniem ich do sprzedaży.
- Zdrowe, nie dopuszcza się kalafiorów z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia
Kalafiory powinny być całkowicie wolne od jakichkolwiek oznak chorób lub zmian, które znacząco wpływają na ich wygląd, przydatność do spożycia oraz wartość handlową. Szczególnie niedopuszczalne są ślady gnicia, nawet jeśli są niewielkie, ale mogą spowodować, że w momencie końcowej sprzedaży kalafiory będą już niezdatne do spożycia.
- Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych
Kalafiory powinny być praktycznie wolne od zanieczyszczenia ziemią, kurzem lub innymi zanieczyszczeniami.
O świeżym wyglądzie
W momencie wysyłki kalafiory nie powinny być nadmiernie wilgotne, co powoduje znaczne obniżenie trwałości i przydatności do transportu. Jednak natychmiast po wystawieniu z chłodni może wystąpić lekkie zawilgocenie, które nie jest uważane za nadmierne.
Kalafiory nie mogą być przechowywane i transportowane w nieodpowiednich warunkach, w których mogłyby pochłonąć niepożądane zapachy, np. od innych produktów.
Stopień rozwoju kalafiorów powinien być taki, aby mogły one:
|
B. Podział na klasy jakości Kalafiory dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości: a) Klasa Ekstra Kalafiory powinny być:
Dodatkowo liście kalafiorów oferowanych do sprzedaży z liśćmi lub liśćmi przyciętymi powinny być świeże. b) Klasa I |
Kalafiory powinny być:
- Jędrne
- O zwięzłej budowie
- O barwie białej, kremowej lub barwie kości słoniowej (dopuszczalne są kalafiory o barwie wyraźnie fioletowo - purpurowej lub zielonej, pod warunkiem, że ich jakość odpowiada wybranej klasie)
- Wolne od uszkodzeń takich jak plamy, przerośnięcia róży listkami, ślady po uszkodzeniach mrozowych, odgniecenia
Jednakże dopuszcza się następujące niewielkie wady, pod warunkiem, że nie wpływają one na ogólny wygląd produktu, jego jakość, jej utrzymanie oraz na prezentację w opakowaniu:
- Lekkie wady kształtu lub rozwoju
- Lekkie wady barwy
- Bardzo lekkie pokrycie meszkiem
Dodatkowo liście kalafiorów oferowanych do sprzedaży z liśćmi lub liśćmi przyciętymi powinny być świeże.
Kalafiory mogą być:
- Lekko zdeformowane
- O lekko rozluźnionej budowie
- O żółtawej barwie (dopuszczalne są kalafiory o barwie wyraźnie fioletowo - purpurowej lub zielonej, pod warunkiem, że ich jakość odpowiada wybranej klasie)
-
c) Klasa II
Do tej klasy zalicza się kalafiory, które nie odpowiadają wymaganiom klas wyższych, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne:
Kalafiory klasy II powinny posiadać odpowiednią jakość handlową i powinny być odpowiednio zaprezentowane. -
Mogą mieć:
- Lekkie ślady oparzeliny słonecznej
- Nie więcej niż 5 bladozielonych listków wewnątrz kwiatostanu
- Lekkie pokrycie meszkiem (ale nie wilgotne bądź tłuste w dotyku)
Ponadto mogą posiadać dwie z następujących wad, pod warunkiem, że nie wpływają one na ich cechy charakterystyczne co do jakości, utrzymania jakości oraz prezentacji w opakowaniu:
- Niewielkie ślady uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki lub choroby
- Niewielkie powierzchniowe uszkodzenia spowodowane przez mróz
- Lekkie odgniecenia
-