Dopuszcza się tolerancje pod względem jakości i wielkości w każdym opakowaniu w odniesieniu do produktu, który nie spełnia wymogów wskazanej klasy.
Z uwagi na to, że podczas ręcznego lub mechanicznego sortowania mogą powstawać błędy, dopuszcza się tolerancje w zakresie jakości i wielkości. Są one wyrażane wagowo lub liczbowo i dla klas I i II wynoszą 10 % w przypadku tolerancji jakościowych oraz 10% dla wszystkich klas w przypadku tolerancji wielkościowych.
W żadnym wypadku podczas sortowania nie jest dopuszczalne celowe umieszczanie produktów niższej klasy, tak aby mieściły się one jeszcze w dopuszczalnej tolerancji.
Tolerancje są określane poprzez ocenę każdego opakowania wybranego do kontroli i uśrednienie wyniku ze wszystkich ocenianych prób.
A. Tolerancje jakości
a) Klasa I
10% liczby lub masy kapusty głowiastej niespełniającej wymogów klasy lecz spełniającej wymogi dla klasy II lub wyjatkowo mieszczącej się w przedziale tolerancji dla tej klasy.
b) Klasa II
10% liczby lub masy kapusty głowiastej niespełniającej wymogów klasy lub wymagań minimalnych, lecz z wyłączeniem kapusty głowiastej w sposób widoczny dotkniętej gniciem lub innymi zmianami, które czynią ją niezdatną do spożycia.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas 10% liczbowo lub masowo kapusty głowiastej niespełniającej określonych wymagań.
Żadna główka nie może jednak ważyć mniej niż 300 gramów.