A. Identyfikacja
Nazwisko i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającego.
Te dane można zastąpić:
- dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań detalicznych zamkniętych, urządowo ustanowionym lub zaakceptowanym kodem firmowym wskazanym w ścisłym powiązaniu z "pakującym i/lub wysyłającym" ( lub równoznaczne skróty),
- dla opakowań detalicznych zamkniętych, nazwą i adresem sprzedającego, działającego na terenie Współnoty, wskazanym w ścisłym powiązaniu z oznaczeniem "pakowane dla" lub równoznacznym wskazaniem. W tym przypadku etykieta powinna również zawierac kod podmiotu reprezentującego pakującego i/lub wysyłającego. Podmiot sprzedający podaje wszystkie, uznane przez służby kontrolne, informacje dotyczące znaczeniatego kodu.
- "Kapusta czerwona", "kapusta biała głowiasta", "kapusta o wydłużonym kształcie", "kapusta włoska", lub równoznaczne określenie, jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz.
- Gdy zmieszane są różne gatunki kapusty głowiastej: określenie " mieszane kapusty głowiaste" lub określenie każdego gatunku kapusty głowiastej, a jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnatrz, określenie liczby sztuk każdego gatunku.
- Kraj pochodzenia produktu oraz nieobowiązkowo, region uprawy lub nazwa krajowa, regionalna lub lokalna miejsca pochodzenia.
- W przypadku gdy opakowania zawierają mieszanki kapusty głowiaste różnego pochodzenia, wymagane jest umieszczenie oznaczenia każdego kraju pochodzenia obok nazw każdego gatunku, których dotyczy.
- Klasa
- "Kapusta mini" lub inne właściweokreślenie oznaczające produkty miniaturowe, tam gdzie to właściwe.
2. Opakowania nie muszą posiadać szczegółowych informacji wymienionych w pkt. 1, jeśli zawierają one opakowania jednostkowe, wyraźnie widoczne z zewnątrz i wszystkie te opakowania posiadają wymagane informacje.
Opakowania te nie powinny posiadać żadnych oznaczeń, które mogłyby wprowadzać w błąd. Jeśli opakowania znajdują się na paletach, szczegółowe informacje powinny być podane ma etykiecie umieszczonej w widocznym miejscu, co najmniej z dwóch stron palety.