Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla karczochów, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, karczochy powinny być:
- Całe,
- Zdrowe; nie dopuszcza się karczochów z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do
Wielkość karczochów określana jest maksymalną średnicą poprzeczną.
Minimalna średnica powinna wynosić 6 cm.
Poniższa skala wielkości jest obowiązkowa dla klasy Ekstra i klasy I
i nieobowiązkowa dla klasy II:
- 13 cm i powyżej,
- Od 11 cm do 13 cm (z wyłączeniem 13),
- Od 9 cm do 11 cm (z wyłączeniem 11),
- Od 7,5 cm do 9 cm (z wyłączeniem 9),
- Od 6 cm do 7,5 cm (z wyłączeniem 7,5).
Dla karczochów, które w zakresie jakości i wielkości nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje:
A. Tolerancje dotyczące jakości
a) Klasa Ekstra
5 % liczbowo karczochów nie spełniających wymagań klasy Ekstra, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy I lub, wyjątkowo, mieszczących się
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.
A. Cechy identyfikacyjne
Pakujący i/lub wysyłający: nazwa i adres lub urzędowo ustanowiony lub zaakceptowany kod firmowy. Jednakże w przypadku kiedy znak firmowy jest użyty, odnośnik „pakujący i/lub wysyłający” (lub odpowiedni skrót) muszą być