Dla karczochów, które w zakresie jakości i wielkości nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje:
A. Tolerancje dotyczące jakości
a) Klasa Ekstra
5 % liczbowo karczochów nie spełniających wymagań klasy Ekstra, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy I lub, wyjątkowo, mieszczących się w tolerancjach dla klasy I.
b) Klasa I
10 % liczbowo karczochów nie spełniających wymagań klasy I, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla klasy II.
c) Klasa II
10 % liczbowo karczochów nie spełniających ani wymagań klasy II ani wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się jednak karczochów z objawami zepsucia lub z innymi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas:
10 % liczbowo karczochów nie spełniających wymagań odnośnie sortowania według wielkości oraz wielkości deklarowanej, ale odpowiadających wielkości bezpośrednio poniżej i/lub powyżej deklarowanej, z tym, że minimalna średnica dla karczochów najniższego przedziału (6 do 7,5 cm) powinna wynosić 5 cm.
Nie dopuszcza się tolerancji dla karczochów odmiany Poivrade i Bouquet.