A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, ogórki powinny być:
- Całe
Ogórki nie mogą mieć żadnych ubytków lub uszkodzeń. Niedopuszczalne są świeże pęknięcia lub otarcia powstałe podczas zbioru lub przygotowywania ogórków do sprzedaży.
- Zdrowe; nie dopuszcza się ogórków z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia
Ogórki powinny być wolne od objawów chorobowych lub zepsucia, które pogarszają ich wygląd i ograniczają przydatność do spożycia oraz wartość handlową.
- O świeżym wyglądzie
Ogórki nie powinny wykazywać żadnych oznak utraty jędrności.
O typowym kształcie i praktycznie proste (o maksymalnej wysokości łuku 10 mm na każde 10 cm długości ogórka)
- O barwie typowej dla odmiany
- Wolne od wad w tym wszystkich zniekształceń, a w szczególności spowodowanych przerośnięciem nasion
b) Klasa I
Ogórki w tej klasie powinny być dobrej jakości.
Wymagania jakościowe dla ogórków klasy I są nieco mniej rygorystyczne niż dla ogórków klasy Ekstra, gdyż dopuszcza się występowanie pewnych wad. Mimo to ogórki w tej klasie powinny dobrej jakości i powinny być starannie zaprezentowane.
Powinny być:
- Właściwie wykształcone
O dostatecznie typowym kształcie i praktycznie proste (o maksymalnej wysokości łuku 10 mm na każde 10 cm długości ogórka)
Dopuszcza się następujące wady:
- Lekkie zniekształcenie, z wyjątkiem zniekształceń spowodowanych przerośnięciem nasion
- Niewielkie wady barwy, szczególnie jasne zabarwienie w części ogórka stykającej się z ziemią podczas wzrostu.
- Lekkie uszkodzenia skórki spowodowane otarciem, manipulacją lub niską temperaturą, pod warunkiem, że są zabliźnione i nie wpływają ujemnie na trwałość produktu
-
c) Klasa II
Do tej klasy zalicza się ogórki, które nie mogą być zakwalifikowane do klas wyższych, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne.Dopuszcza się następujące wady:
- Zniekształcenia, oprócz poważnych zniekształceń spowodowanych przerośnięciem nasion
- Wady barwy do 1/3 powierzchni; w przypadku ogórków rosnących pod osłonami nie dopuszcza się znacznych wad barwy
- Zabliźnione pęknięcia
- Lekkie uszkodzenia spowodowane otarciem i manipulacją, które nie wpływają ujemnie na jakość i wygląd
-
Powyższe wady dopuszcza się dla ogórków prostych i lekko zakrzywionych.
W przypadku ogórków krzywych dopuszczalnymi wadami są tylko lekkie wady barwy oraz zakrzywienie, natomiast nie dopuszczalne są inne wady i zniekształcenia.
Ogórki lekko zakrzywione mogą mieć maksymalną wysokość łuku 20 mm na każde 10 cm długości.