Przedmiotem standardu jakości handlowej jest papryka słodka odmian uprawnych Capsicum annuum L. var. annuum, dostarczana konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje papryki przeznaczonej do przetwórstwa.
Ze względu na kształt paprykę dzieli się na cztery typy handlowe:
- Papryka wydłużona (ostro zakończona)
Papryka wydłużona to papryka stosunkowo wąska i długa, zwężająca się ku końcowi, o ostro zakończonym końcu.
- Papryka w kształcie graniastosłupa (tępo zakończona)
Papryka w kształcie graniastosłupa tępo zakończona to papryka stosunkowo szeroka o jednakowej szerokości na całej długości, o tępym zakończeniu.
- Papryka w kształcie graniastosłupa (ze stożkowym zakończeniem)
Papryka w kształcie graniastosłupa ze stożkowym zakończeniem to papryka stosunkowo szeroka, zwężająca się ku końcowi, o stożkowym zakończeniu.
- Papryka spłaszczona (papryka pomidorokształtna)
Papryka spłaszczona to papryka szeroka i płaska.