email: artur@silvicola.pl


I. OKREŚLENIE PRODUKTU - PAPRYKA

Przedmiotem standardu jakości handlowej jest papryka słodka odmian uprawnych Capsicum annuum L. var. annuum, dostarczana konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje papryki przeznaczonej do przetwórstwa.

Ze względu na kształt paprykę dzieli się na cztery typy handlowe:

  • Papryka wydłużona (ostro zakończona) 

 Papryka wydłużona to papryka stosunkowo wąska i długa, zwężająca się ku końcowi, o ostro zakończonym końcu.

  • Papryka w kształcie graniastosłupa (tępo zakończona) 

 Papryka w kształcie graniastosłupa tępo zakończona to papryka stosunkowo szeroka o jednakowej szerokości na całej długości, o tępym zakończeniu.

  • Papryka w kształcie graniastosłupa (ze stożkowym zakończeniem) 

 Papryka w kształcie graniastosłupa ze stożkowym zakończeniem to papryka stosunkowo szeroka, zwężająca się ku końcowi, o stożkowym zakończeniu.

  • Papryka spłaszczona (papryka pomidorokształtna) 

 Papryka spłaszczona to papryka szeroka i płaska.

Silvi-Cola © 2012 - Bronisze   |   Projekt & cms: www.zstudio.pl