Niniejsza normę stosuje się do owocnikówszczepów hodowlanych z rodzaju Agaricus (syn. Psalliota), dostarczanych do konsumenta w stanie świeżym, z wyłączeniem pieczarek przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego.
Pieczarki klasyfikuje się według rodzajów handlowych,które obejmują dwie grupy:
- Pieczarki całe, z nieodciętą dolna częścią trzonu,
- Pieczarki przycięte, z odciętą dolną częścią trzonu.
W obrębie obu grup wprowadza się podział w zależności od kolejnych faz rozwoju:
- Pieczarki zamknięte (lub nazwa równoważna), tj. pieczarki z całkowicie zamkniętym kapeluszem,
- Pieczarki z pierścieniem tj. z błoną łączącą kapelusz z trzonem,
- Pieczarki otwarte, tj. pieczarki z otwartym kapeluszem (kapelusz otwarty lub płaski; wymagane jest nieznaczne wygięcie brzegów kapelusza ku dołowi),
- Pieczarki płakie tj. pieczarki całkowicie otwarte ( brzegi kapelusza nie są ani zbyt rozchylone ani odwrócone);
Ponadto pieczarki ze względu na barwę dzielą się na dwie grupy:
- “Białe”,
- “Brązowe” lub “kasztanowe”,