W Unii Europejskiej wymagania jakościowe dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200/96, zawarte są w standardach jakości handlowych.
Standardy te są wprowadzane rozporządzeniami Komisji (WE), a więc aktami prawnymi ogólnego zastosowania obowiązującymi w całości we wszystkich państwach członkowskich.
Niniejsza prezentacja zawiera tekst standardu jakości handlowej dla pomidorów wprowadzony rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 790/2000 z dnia 14 kwietnia 2000 r. wraz z komentarzem oraz zdjęciami ilustrującymi poszczególne wymagania standardy. W tekście standardu uwzględniono zmiany wprowadzone do standardu rozporządzeniami Komisji (WE) Nr 717/2001 oraz Nr 46/2003.
TEKST STANDARDU - Kolor CZARNY
TEKST KOMENTARZA -
Kolor NIEBIESKI
Przedmiotem standardu są pomidory odmian uprawnych Lycopersicon lycopersicum esculentum L. Karsten ex Farw./ Lycopersicum esculentum Mill., dostarczane konsumentom w stanie świeżym.
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla pomidorów po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, pomidory powinny być:
Pomidory nie mogą mieć żadnych ubytków lub uszkodzeń.
Wielkość określa się według największej poprzecznej średnicy owocu. Wymienione poniżej postanowienia nie dotyczą pomidorów typu "wiśnia".
A. Minimalna średnica pomidorów
Dla pomidorów zaklasyfikowanych do klasy "Ekstra", I i II, jako średnicę minimalną ustala się:
- 35 mm dla pomidorów "okrągłych" i "żebrowanych",
- 30 mm dla pomidorów "podłużnych".
B.
Dla pomidorów, które w zakresie jakości i wielkości nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdej jednostce opakowania następujące tolerancje:
Z uwagi na to, że podczas ręcznego lub mechanicznego sortowania mogą powstawać błędy, dopuszcza się tolerancje w zakresie jakości i wielkości. Są one wyrażane wagowo lub liczbowo i dla klasy Ekstra wynoszą 5 %, a dla klas I
A. Jednolitość
W każdej jednostce opakowania pomidory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, tej samej jakości i wielkości (jeżeli sortowane według wielkości).
Pakowanie pomidorów różnych odmian lub typów handlowych w tym samym opakowaniu jest niedopuszczalne. Dla klas Ekstra i I wymagana jest jednolitość pod względem wielkości, a dla klasy
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.