A. Minimalna średnica pomidorów
Dla pomidorów zaklasyfikowanych do klasy "Ekstra", I i II, jako średnicę minimalną ustala się:
- 35 mm dla pomidorów "okrągłych" i "żebrowanych",
- 30 mm dla pomidorów "podłużnych".
Przyjęto następujące przedziały wielkości:
- 30 mm i powyżej, lecz poniżej 35 mm (tylko dla "pomidorów podłużnych".),
- 35 mm i powyżej, lecz poniżej 40 mm,
- 40 mm i powyżej, lecz poniżej 47 mm,
- 47 mm i powyżej, lecz poniżej 57 mm,
- 57 mm i powyżej, lecz poniżej 67 mm,
- 67 mm i powyżej, lecz poniżej 82 mm,
- 82 mm i powyżej, lecz poniżej 102 mm,
- 102 mm i powyżej.
Chociaż w klasie II przestrzeganie przedziałów wielkości nie jest obowiązkowe, ich stosowanie lub stosowanie innych przedziałów jest wskazane w celu uzyskania większej jednolitości pomidorów w jednym opakowaniu.
Przedziały wielkości nie mają zastosowania dla pomidorów na gałązkach.