W Unii Europejskiej wymagania jakościowe dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200/96, zawarte są w standardach jakości handlowych. Standardy te są wprowadzane rozporządzeniami Komisji (WE), a więc aktami prawnymi ogólnego zastosowania obowiązującymi w całości we wszystkich państwach członkowskich.
Niniejsza prezentacja zawiera tekst standardu jakości handlowej dla sałaty, endywii o liściach kędzierzawych i endywii o liściach szerokich (typu batawia), wprowadzonej rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 1543/2001 z dnia 27 lipca 2001 r. wraz ze zmianami do standardu wprowadzonymi rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 46/2003, komentarz oraz zdjęcia ilustrujące poszczególne wymagania standardu.
TEKST STANDARDU - Kolor CZARNY
TEKST KOMENTARZA -
Kolor NIEBIESKI
Przedmiotem standardu jakości handlowej są:
- Sałaty odmian uprawnych:
- Lactuca sativa L. var. capitata L. (sałata głowiasta wliczając sałatę kruchą oraz lodową (Iceberg)),
- Lactuca sativa L. var. longifolia Lam. (sałata rzymska (sałata Cos)),
- Lactuca sativa L. var. crispa L. (sałata listkowa, kędzierzawa),
- Krzyżówki powyższych odmian.
- Endywie o liściach kędzierzawych odmian uprawnych Cichorium
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla salat i endywii, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla każdej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, sałaty i endywie powinny być:
Oznacza to, że sałaty i endywie
Wielkość określana jest według masy.
Dla sałat i endywii, które nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości:
Z uwagi na to, że podczas ręcznego lub mechanicznego sortowania mogą powstawać błędy, dopuszcza się tolerancje w zakresie jakości i wielkości. Są one wyrażane liczbowo lub wagowo i wynoszą dla obu klas 10 %.
Tolerancje
A. Jednolitość
W każdym opakowaniu sałaty i endywie powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, jakości i wielkości.
Jednakże, można pakować razem w jednym opakowaniu różne rodzaje sałat i endywii opisanych w tej normie, pod warunkiem, że są one jednolite pod względem jakości oraz dla każdego rodzaju pod względem wielkości. Dodatkowo, każdy rodzaj
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.
Każde opakowanie powinno zawierać wymagane oznakowanie, zgrupowane na tej samej stronie, wykonane czytelnymi i trwałymi literami, widocznymi z zewnątrz.
Znakowanie może być bezpośrednio wydrukowane na opakowaniu lub może być wydrukowane na trwale