Dla szparagów, które w zakresie jakości i wielkości nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje:
A. Tolerancje dotyczące jakości
a) Klasa Ekstra
5 % liczbowo lub masowo szparagów nie spełniających wymagań klasy Ekstra, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy I lub, wyjątkowo, mieszczących się
w tolerancjach dla klasy I lub mających lekkie zabliźnione pęknięcia powstałe po zbiorze
b) Klasa I
10 % liczbowo lub masowo szparagów nie spełniających wymagań klasy I, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się
w tolerancjach dla klasy II lub mających lekkie zabliźnione pęknięcia powstałe po zbiorze
c) Klasa II
10 % liczbowo lub masowo szparagów nie spełniających ani wymagań klasy II ani wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się jednak szparagów z objawami gnicia z innymi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia. Dodatkowo dopuszcza się 10 % szparagów pustych lub z bardzo niewielkimi pęknięciami spowodowanymi myciem.
W żadnym wypadku w jednym opakowaniu lub wiązce nie może być więcej niż 15 % szparagów pustych.
B. Tolerancje dotyczące wielkości
Dla wszystkich klas jakości dopuszcza się: 10 % liczbowo lub masowo szparagów o wielkości niezgodnej z deklarowaną, z maksymalnym odchyleniem od podanych limitów wielkości - 1 cm w przypadku długości i 2 mm w przypadku średnicy.